Prehrana nakon operacije debelog crijeva?

Poštovani,
Otac je operirao tumor na debelom crijevu. Ima 62 godine.
Zamolio bih Vas da napišete par savjeta vezanih uz prehranu. Najviše me zanima koje začine smije koristiti, je li vegeta opasna, preporučeni su mu čajevi, pa me zanima koje čajeve smije pit a da nisu agresivni, smije li konzumirati slatko… Također, kada pričamo o mesu, zanima me koje meso preporučate za konzumaciju, te na koji način pripremljeno.
Također, zanima me hoće li ubuduće morati koristiti prilagođeni meni na neodređeno vrijeme ili bude smio konzumirati hranu kao i prije operacije nakon određenog perioda?

Unaprijed hvala,
Vladimir

11.11.2020

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovani,
U početku se preporučuje, poštedna, blaga prehrana koja je lako probavljiva, a kroz vrijeme prehrana može sve više sličiti onoj prije operacije. Od začina prednost dajte svježem začinskom mediteranskom bilju. Od čajeva se preporučuju blage čajne mješavine – lipa, anis, kim, komorač. Prednost dati domaćem mesu peradi i ribi, a crveno meso konzumirati tek povremeno.
Evo još nekih savjeta:
• Rasporedite obroke tijekom dana tako da imate pet do šest manjih, češćih obroka umjesto tri veća.
• Konzumirajte namirnice visoke nutritivne gustoće, poput zobene kaše s mljevenim orašastim voćem, omleta s maslacem ili bogatih smoothija, kako bi održali adekvatnu tjelesnu masu.
• Ograničite unos dodanog šećera kao što su gazirani napici, slatkiši i kolači.
• Uvedite u svakodnevnu prehranu visokokvalitetne proteine, poput mesa peradi, ribe, orašastih plodova, mliječnih proizvoda i jaja.
• Postupno povećajte udio prehrambenih vlakana u vašoj prehrani. Zamijenite jednostavne ugljikohidrate poput bijelog kruha i tjestenine cjelovitim žitnim kašama poput zobenih pahuljica, heljde ili pira.
• Smanjite unos tekućine za vrijeme obroka i neposredno prije obroka. Rasporedite unos tekućine u malim gutljajima između obroka.
• Važno je hranu dobro prožvakati kako bi bila što lakša za probavu.

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?