Prehlada i vitamin C

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Redovito uzimanje vitamina C kao dodatka prehrani ne smanjuje učestalost prehlada kod odraslih, ali može pomoći u trajanju i težini prehlade

Na prve simptome prehlade mnogi od nas uz čaj posežemo i za vitaminom C. Iako je vitamin C prvi put izoliran 1932. godine u širokoj upotrebi je od 1970. godine kada je Nobelovac Linus Pauling napisao knjigu  „Vitamin C i obična prehlada“ u kojoj ističe da vitamin C može ublažiti simptome gripe i prehlade. Sam Linus Pauling uzimao je 18 grama vitamina C, a  zagovarao je visoke doze vitamina C smatrajući  da 5 – 10 grama vitamina C na dan povoljno djeluje na zdravlje i dugovječnost. Od tada je vitamin C postao najpopularniji i najprodavaniji vitamin u svijetu. Posljednjih tridesetak godina provedena su brojna istraživanja o učinkovitosti vitamina C u prevenciji i liječenju brojnih bolesti.

Vitamin C

Vitamin C ili askorbinska kiselina važan je vitamin topiv u vodi koji je neophodan za ljudski organizam. Kako ga ljudski organizam ne može sam proizvesti, neophodno ga je unositi u organizam hranom ili u obliku dodataka prehrani. Iako je  topiv u vodi, te se višak izlučuje mokraćom, ne preporučuje se uzimanje više od 2 grama vitamina C na dan. Neke od  važnijih  uloga  vitamina C u organizmu:

  • pomaže u sintezi kolagena,
  • pomaže apsorpciju željeza i stvaranje crvenih krvnih zrnaca,
  • pomaže tjelesnom obrambenom sustavu,
  • snažan je antioksidans – štiti stanice od slobodnih radikala (prevencija starenja i malignih bolesti)  te
  • djeluje  kao antihistaminik (pomaže u ublažavanju simptoma alergije).

Nedostatak vitamina C rezultira smanjenom imunošću i povećanom sklonošću infekcijama, smanjenoj sintezi kolagena, usporenom zarastanju rana, sklonosti krvarenju desni, modricama i osjećaju slabosti te pojavi skobuta. Na važnost vitamina C i prije njegova otkrića ukazao je liječnik Alfred Hess. On je povezao pojavu skorbuta s povećanom učestalošću upale pluća i povećanom smrtnošću od upale pluća. Također je uočio i objavio da skorbut nastaje zbog nedostatka antiskorbutnog faktora (vitamina C) i da predisponira razvoj infekcije kod djece i odraslih.

Prirodni izvori vitamina C su:

  • citrusno voće (limun, naranča, mandarina, grejp),
  • bobičasto voće (šipak, aronija, crni ribiz, borovnica, malina, jagoda) ,
  • povrće (paprika, brokula, cvjetača, kelj, kupus i dr.) te
  • biljke – maslačak, stolisnik, kopriva, bazga, peršin.

Potrebne dnevne doze vitamina C su od 60 – 90 mg, maksimalna dnevna doza je 2 grama na dan, a optimalna od 100 – 200 mg. Nezdrava prehrana – prehrana siromašna voćem i povrćem, pretjerana konzumacija alkohola, pušenje i neki lijekovi uzrokuju manjak vitamina C, dok su za vrijeme trudnoće, dojenja, razdoblja intenzivnog rasta i razvoja povećane potrebe za  vitaminom  C.

Što je prehlada?

Najčešća od svih infekcija gornjeg dišnog sustava je obična prehlada. Bolest je najčešće  blagog tijeka u trajanju od tjedan dana. Svima su dobro znani simptomi prehlade, koji se razvijaju 1 – 2 dana nakon izlaganja virusu prehlade u vidu vodenog iscjetka iz nosa, začepljenosti nosa i otežanog disanja kroz nos, glavobolje, grlobolje, kašljanja, kihanja i šmrcanja. Obična prehlada najčešće nije praćena povišenom temperaturom ili je temperatura lagano povišena do 38°C. Budući da su uzročnici prehlade brojni virusi (više od 200 virusa), od prehlade možemo oboljeti nekoliko puta tijekom godine, češće u hladnijim mjesecima. Budući da su uzročnici virusi, specifičnog lijeka nema, antibiotici ne pomažu kod prehlade te je liječenje je simptomatsko. Savjetuje se mirovanje (barem dan – dva), uzimanje dosta tekućine, sirupa protiv kašlja, pastila ili sprejeva za ublažavanje grlobolje te kapi ili sprejeva za nos radi ublažavanje hunjavice i začepljenosti nosa. 

Pomaže li vitamin C u prehladi?

Posljednjih tridesetak godina provedena su brojna istraživanja o učinkovitosti vitamina C u prevenciji i liječenju prehlade.

Rezultati istraživanja su dvojbeni, dok neke studije potvrđuju tezu da vitamin C smanjuje trajanje i učestalost prehlade za prosječno 23 %, većina studija pokazala je da unos vitamina C u dozi od 1 gram tijekom nekoliko mjeseci ne dovodi do značajnog smanjenja učestalosti prehlade. Na temelju 29 kliničkih istraživanja provedenih na ukupno 11 306 ispitanika zaključeno je da redovita konzumacija vitamina C (u dozi od 200 – 2000 mg) nema učinka na učestalost prehlade u običnoj populaciji. Međutim, zaključak izveden na temelju 31 studije s ukupno 9745 epizoda prehlade je da redovita konzumacija vitamina C imala blag, ali dosljedan učinak na smanjenje trajanja simptome prehlade. Ukratko, redoviti unos vitamina C u dozi od 1 gram tijekom nekoliko mjeseci ne dovodi do značajnog smanjenja učestalosti prehlade, ali čine bolest blažom i skraćuju trajanje bolesti (čak do 39 %). Dokazano je da veće doze (više od 1 gram na dan) imaju jače djelovanje.

U 5 provedenih studija s 598 sudionika izloženih kratkim razdobljima velikog tjelesnog napora (npr. skijaši, maratonci) u ekstremnim klimatskim uvjetima zaključeno je da redovita konzumacija vitamina C  dvostruko smanjuje rizik od prehlade (za 48 % smanjena učestalost prehlade). Na kraju možemo zaključiti:

  • redovito uzimanje vitamina C kao dodatka prehrani ne smanjuje učestalost  prehlada kod odraslih, ali može pomoći u trajanju i težini prehlade (skraćuje trajanje i težinu bolesti);
  • uzimanje vitamina C na početku prehlade ne utječe značajnije na trajanje i ozbiljnost simptoma bolesti;
  • dodatna primjena vitamina C kod intenzivne tjelesne aktivnosti u ekstremnim klimatskim uvjetima pomaže u prevenciji prehlade;
  • uzimanje vitamina C u dvije doze ima bolji učinak, nego uzimanje u jednoj dozi
  • učinak vitamina C bolji je kod djece (u manjim dozama), nego kod odraslih;
  • potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdila korist uzimanja većih  doza vitamina C  u prevenciji i  liječenju prehlade.  

Kako nema izvještaja o štetnim nuspojava vitamina C povremeno uzimanje vitamina C (uz cink) u zimskim mjesecima te kod prehlade i gripe zasigurno može više koristiti nego šteti.  

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Antioksidansi

Zašto je borovnice najbolje jesti poslije ručka i koliko ih je potrebno pojesti za dobro zdravlje

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Jeste li znali da borovnice nisu plave boje već crvene? Naime, iako su divlje borovnice prisutne već tisućama godina, a njihov komercijalni uzgoj u Sjevernoj Americi započeo je početkom 20.og stoljeća, tek je ove godine otkriveno kako je izvorna boja borovnica tamno crvena. Otkriveno je kako borovnice  na površini ploda, u svrhu zaštite, proizvode prirodni […]

Cink

Zdravlje vida – je li sve u dodacima prehrani?

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Dolaskom u određene godine, često se otkrivaju kronične bolesti i stanja zbog kojih počinjemo razmišljati o prilagodbama i zdravijem načinu života. Dodaci prehrani koji utječu na srce i krvožilni sustav te mozak su traženi i o njima se puno zna. No postoji još jedan organ koji zahtijeva našu pozornost a često ga zaboravljamo. Oko je […]

Imunološki sustav

Probiotici za imunitet

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Iako je pandemija Covid-19 službeno prestala, ova nas je sezona gripe, prehlade i dalje prisutne korone dobro prodrmala. Upravo iz tog razloga dobro je ojačati svoj imunološki sustav. Uz standardne pripravke vitamina i minerala, beta glukana, propolisa, matične mliječi, korisnima su se pokazali probiotici. Imunitet Imunološki sustav je skup stanica, tvari i procesa koji rade […]

Koža

Kako se riješiti flekica od akni?

Oko

Prehlada i suzenje oka kod dojenčeta

Vezivno tkivo

Sve što biste trebali znati o kolagenu

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Kolagen je iznimno važan spoj s mnogobrojnim funkcijama u tijelu, a jedna od temeljnih je održavanje zdravog vezivnog tkiva. Nadalje, pomaže i kod oporavka nakon tjelesne aktivnosti, održavanja zdravlja kože te funkcionalnosti zglobova. No, unatoč njegovoj važnosti, još uvijek postoji mnogo nejasnoća u vezi s vrstama kolagena i načinom na koji on djeluje. Što je […]