Inhibitori protonske pumpe

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Inhibitori protonske pumpe (IPP) su skupina lijekova koji smanjuju sekreciju želučane kiseline putem inhibicije H+,K+-ATPaze, protonske pumpe parijetalnih stanica želuca.

Na svjetskom tržištu su dulje od 15 godina, odnosno od 1988. godine kada je prvi registrirani bio omeprazol, te su kao supresori lučenja kiseline, superiorniji od antagonista histaminskim H2 receptora. Trenutno, u Republici Hrvatskoj su registrirana 4 lijeke iz te skupine: omeprazol, ezomeprazol, pantoprazol i lanzoprazol, te djeluju inhibicijskim učinkom na H+,K+-ATPazu.

Iz godine u godinu raste potrošnja ovih lijekova, a do 2000. godine prodaja omeprazola u svijetu je iznosila više od 6 milijardi $, sa godišnjim porastom od 10%. Jedini propisivaniji lijekovi su bili statini.

Kada uzimati IPP?

IPP se dobro apsorbiraju nakon oralnog uzimanja, a iako je vrijeme poluživota ovih lijekova kratko (<2 sata), trajanje inhibicije izlučivanja kiseline je mnogo duže, te može trajati i dulje od 24 sata. Njihova učinkovitost je ograničena ukoliko se uzimaju za vrijeme gladovanja tj. natašte, kada je samo 5% želučane protonske pumpe aktivno, stoga se preporučuje uzimanje neposredno prije jela, jer  obrok povećava aktivnost pumpe za 60-70%. Ako se uzimaju jednom dnevno, tada lijek treba uzeti neposredno prije doručka.

 

Kemijska struktura omeprazola

Koliko su sigurni?

IPP su sigurni lijekovikoji se dobro podnose. Najčešće nuspojave su proljev, glavobolja, abdominalni bolovi, osip, opstipacija, ali se one nasreću vrlo rijetko javljaju. IPP kao i ostali antisekretorni lijekovi uzrokuju porast razine hormona gastrina, koji je obično blažeg stupnja, a razina gastrina se vraća u granice normale unutar 4 tjedna nakon prekida uzimanja IPP. Kao rezultat hipergastrinemije, do sada nije zabilježena povećana indicidencija želučanih karcinoidnih tumora, što ovaj lijek čini sigurnim kod dugotrajnijeg uzimanja.

Koje su indikacije i prednosti?

IPP su indicirani kod gastroezofagealne želučane bolesti, dispepsije, Barrettovog ezofagusa, gastroduodenalnih peptičkih ulkusa povezanih za Helicobacter pylori infekcijom (koriste ste u trojnoj eradikacijskoj terapiji), krvarećih vrijedova,  gastopatije i ulkusa povezanih za uzimanjem nesteroidnih antireumatika, Zollinger-Ellison sindroma (gastrinoma).

Održavanje intragastričnog PH iznad 3 je povezano sa cijeljenjem duodenalnih ulkusa, a iznad PH 4 sa cijelnjem želučanih ulkusa i ezofagitisa.
Iako su H2 antagonisti jeftiniji antisekretorni lijekovi, IPP se smatraju sa ekonomskog gledišta povoljniji jer se kraće vremena i rijeđe uzimaju, a osim toga su superiorniji u supresiji lučenja želučane kiseline, cijeljenju sluznice te bolje otklanjaju simptome.

Nove spoznaje

Tenatoprazol, timoprazol i rabeprazol su IPP novije generacije koji za sada još nisu registrirani u Hrvatskoj. Prednost IPP je što se mogu uzimati povremeno „na zahtjev“, dakle kod pojave tegoba što ih čini učinkovitim, ekonomski opravdanim, i sigurnim lijekovima. Dugotrajno uzimanje IPP može dovesti do pojave begignih polipa u fundusu želuca, što se smatra rijetkom pojavom, ali i reverzibilnom, jer polipi nestaju prestankom terapije. Najnovije preporuke kod dugotrajnog uzimanja IPP su uzimanje najniže učinkovite doze, povremeno i na „zahtjev“ korištenje kod pojave dispeptičkih simptoma.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Gastroenterologija Depositphotos_4537086_L

Probir na rak debelog crijeva – mala gesta koja spašava živote

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteZašto se odazvati, kome je namijenjen program i kako izgleda postupak – sve na jednom mjestu. Rak debelog crijeva i rektuma jedan je od najčešćih oblika zloćudnih bolesti u Hrvatskoj, ali istodobno i jedan od najpreventabilnijih. Upravo zato se provodi nacionalni program probira kojim se nastoji otkriti bolest u ranoj fazi, kada je potpuno izlječiva. […]

Gastroenterologija

Konstipacija – kada je bezazlena, a kada je razlog za brigu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKonstipacija (zatvor) čest je probavni problem koji pogađa ljude svih dobi, ali osobito žene i starije osobe. Procjenjuje se da oko deset posto odraslih osoba u svijetu ima kronične tegobe s konstipacijom, a u starijoj populaciji taj postotak raste i do dvadeset posto. Kod žena je češća nego kod muškaraca, ponajprije zbog hormonalnih promjena, trudnoća […]

Gastroenterologija

Može li mala kvržica nakon velike nužde značiti hemoroid ili nešto ozbiljnije?

Gastroenterologija

Ljetna prehrana bez mitova: kako sačuvati zdravu probavu u toplim danima

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjetni mjeseci donose promjene u prehrambenim navikama, a to nerijetko utječe i na naš probavni sustav. Često se preporučuje “lagana” hrana jer se vjeruje da probava ljeti radi sporije, no kod zdravih osoba ona funkcionira jednako dobro i u toplim uvjetima. Osjećaj težine nakon obroka zapravo je posljedica prekomjernog unosa masne hrane, nedovoljne hidracije i […]

Gastroenterologija

Sunce i probava: utjecaj vitamina D na bolesti probavnog sustava

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteVitamin D, poznat i kao “sunčev vitamin”, ima ključnu ulogu u metabolizmu kalcija i zdravlju kostiju, no u posljednjih desetak godina sve više se prepoznaje i njegov širi učinak na ljudski organizam, uključujući utjecaj na imunološki sustav i funkciju probavnog trakta. Ljeto, razdoblje godine u kojem se najviše izlažemo suncu, idealna je prilika za razmatranje […]

Gastroenterologija

Kako se točno provodi 14-dnevna sekvencijska terapija za eradikaciju H. pylori?

Gastroenterologija

Toplina i probava: Koliko je važna hidratacija za zdrav crijevni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUtjecaj ljeta na probavni sustavVisoke temperature, pojačano znojenje, više fizičke aktivnosti i promjene u prehrani tijekom ljeta mogu značajno utjecati na rad našeg probavnog sustava. Mnogi ljudi primjećuju tegobe poput zatvora, nadutosti ili usporene probave upravo u toplijim mjesecima, a jedan od ključnih, ali često zanemarenih razloga jest nedovoljan unos tekućine. Probava ne ovisi samo […]

Gastroenterologija

Silimarin iz sikavice – prirodni saveznik vaše jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSikavica – prirodni saveznik zdravlja jetre Sikavica, poznata i kao mlijeko čička, biljka je koja se već stoljećima koristi kao prirodan saveznik zdravlja jetre. Njezina ljekovita svojstva potječu iz sjemenki koje sadrže silimarin – aktivnu tvar s protuupalnim i antioksidativnim djelovanjem. Silimarin štiti stanice jetre od oštećenja, potiče njihovu obnovu i smanjuje upalu uzrokovanu djelovanjem […]