Dipl.ing. Mirja Jošić nutricionistkinja

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Nutricionizam

Što se događa s imunitetom u trudnoći?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Znanstvenici naglašavaju da je prerano preporučiti uzimanje visoke doze probiotika kao dodataka prehrani tijekom trudnoće i dojenja, no nadaju se da će nova istraživanja otkriti mehanizme pomoću kojih mikroorganizmi u majčinom mlijeku mogu pomoći razvoju imunosnog sustava djeteta…

Nutricionizam

Prehrambene zanimljivosti o patlidžanu

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Patlidžan botanički pripada skupini biljaka iz porodice Solanaceae u koju se također ubrajaju krumpir i rajčica. Iako se patlidžan jede u cijelom svijetu, smatramo ga pravom mediteranskom namirnicom…

Nutricionizam

Dnevna doza đumbira za prevenciju bolesti

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Rizik od hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti smanjuje se otprilike između 8 i 13 % sa povećanjem unosa đumbira za 1 gram u sklopu uravnotežene prehrane. Ovi preliminarni podaci pokazali su kako je za blagotvoran učinak potrebno dnevno konzumirati količinu od 2 do 4 grama svježeg đumbira.

Nutricionizam

Što su eliminacijske dijete?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Sumnjate li da imate osjetljivost na gluten ili mliječne proizvode, ali ne znate točno što je uzrok vaših tegoba, tada se preporuča provesti eliminacijsku dijetu.

Nutricionizam

Što je bolje: kokosovo ulje ili maslac?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U današnje vrijeme sve nam je više različitih izvora masnoće dostupno u prehrani te nas preveliki izbor može zbuniti.

Nutricionizam

Gluten – dobar ili loš?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Prehrana bez glutena osvaja sve više poklonika diljem svijeta, a tomu su djelomično zaslužnii mnogi hollywoodski glumci koji ju promoviraju, ne nužno iz zdravstvenih razloga, već iz onih pomodarskih. Prehrana bez glutena često se doživljava kao zdrava prehrana, međutim, je li to zaista tako?

Nutricionizam

Uvjerljivi razlozi zašto uvrstiti avokado u prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Avokado je porijeklom iz Srednje i Južne Amerike, a arheološki dokazi ukazuju kako su stari narodi konzumirali avokado čak 8 tisuća godina pr. Kr.

Nutricionizam

Prijedlozi “pametnih” obroka za više nutrijenata

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Određene namirnice bolje funkcioniraju u paru nego same. Pametnim kombiniranjem namirnica možemo stvoriti prehrambenu sinergiju koja će povećati blagotvorno djelovanje hrane na zdravlje. U nastavku pročitajte prijedloge pametnih obroka za veće nutritivno bogatstvo.

Nutricionizam

Saznajte koji se korisni nutrijenti kriju u jajima

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Jedno jaje (ovisno o veličini) osigurava između 4.5 – 6 g proteina, polovica te količine nalazi se u bjelanjku, dok je ostatak u žumanjku.