Vrijeme čitanja članka: 2 minute Dijagnoza sindroma prenaprezanja sustava za kretanje postavlja se prvenstveno na temelju pažljivog kliničkog pregleda koji započinje detaljnim uzimanjem anamnestičkih podataka, a nastavlja se ispitivanjem opsega pokreta te izvođenjem specifičnih testova za određeni bolni sindrom na koji se tijekom pregleda posumnja.
Vrijeme čitanja članka: 4 minute Hiperlipidemije su skupina poremećaja koje karakterizira suvišak masnoća u krvi. Masnoće u krvi koje mogu biti povišene su kolesterol i trigliceridi, a dolaze u formi lipoproteina. Same masnoće su netopljive u vodi, pa se u krvi transportiraju u proteinskim kapsulama (lipoproteini).
Vrijeme čitanja članka: 3 minute Vitamin C je vitamin koji je vrlo važan za zdravlje i ljepotu kože. Do danas su detaljno istražena njegova djelovanja u organizmu. Ovaj vodotopivi vitamin nalazi se u voću i povrću, a ako se hranom dovoljno ne unosi potrebno ga je nadoknaditi kvalitetnim dadacima prehrani. Dodatne potrebe za C vitaminom imaju pušači, starije osobe , […]
Vrijeme čitanja članka: 3 minute Istraživanja su pokazala povezanost između depresije i demencije. Njihovo je razlikovanje kod gerijatrijskog bolesnika komplicirano radi preklapanja kliničkih manifestacija, a mogu se javiti i u komorbiditetu. Depresija je često prodrom ili čimbenik rizika za degenerativne demencije, a cerebrovaskularna bolest čimbenik rizika za demenciju, ali i za depresiju kod gerijatrijskog bolesnika.
Vrijeme čitanja članka: 2 minute Arterijska hipertenzija ili povišeni krvni tlak definirana je aktualnim smjernicama Europskog kardiološkog društva i Europskog društva za hipertenziju kao krvni tlak viši od 140/90mmHg. Predstavlja jedan od najvažnijih spriječivih uzroka prijevremenog umiranja i jedan od najvećih javnozdrastvenih problema današnjice u svijetu.
Vrijeme čitanja članka: 3 minute U suvremenom društvu sve je veći broj osoba treće životne dobi, pa su problemi vezani uz dob i zastupljeniji. Danas nije rijetkost da osobe i u toj dobi žele njegovati svoju kožu i izgledati lijepo, pa su vrlo česti upiti dermatologu kako njegovati svoju kožu i sa 60, 70 ili 80 godina.
Vrijeme čitanja članka: 2 minute Ukoliko je bolesnik na terapiji varfarinom, treba izbjegavati namirnice koje sadrže vitamin K, budući da je vitamin K faktor zgrušavanja krvi. Kod antifosfolipidnog sindroma treba „smanjiti“ zgrušavanje krvi i mogućnost nastanka tromba, zato je važno paziti na unos vitamina K hranom.
Vrijeme čitanja članka: 2 minute Aneurizma aorte je lokalno ili difuzno proširenje lumena aorte. Lokalizacija aneurizme može biti u uzlaznom dijelu, u luku aorte ili u silaznom dijelu torakalne aorte. Aneurizma može biti fuziformnog ili sakularnog oblika. Većina bolesnika je bez simptoma. Pojava simptoma ovisi o lokalizaciji aneurizme i o njezinoj veličini.
Vrijeme čitanja članka: 2 minute Somatizacijski poremećaj spada u somatoformne poremećaje (od grčkog“soma“-tijelo). Somatoformni poremećaji obuhvaćaju skupinu poremećaja sa predominantno tjelesnim simptomima koji nemaju organsku podlogu i za koje se pretpostavlja da su u uskoj vezi sa psihogenim čimbenicima.
Vrijeme čitanja članka: 3 minute Mokraćovod (lat., ureter) je cijev bez lumena koja peristaltičkim valovima provodi mokraću od bubregado mokraćnog mjehura. Nesmetani protok mokraće tim putem je preduvjet normalne funkcije bubrega i izlučivanja urina. Ukoliko mokraćni kamenac, stvoren u bubregu, krene na svoj put ureterom, momentalno nastaju znatne promjene.
Vrijeme čitanja članka: 2 minute Uspjehu, a naročito oporavku iza liječenja, mnogo pridonosi i osobni stav pojedinca. Od toga koliko će fatalistički biti raspoložen saznanjem dijagnoze (naročito ako se radi o malignomu ili nekoj drugoj bolesti s lošom prognozom), do toga da se uhvati u koštac s novonastalom situacijom i sve svoje resurse, fizičke i psihičke, usmjeri ka liječenju i […]
Vrijeme čitanja članka: 2 minute Paleolitska prehrana ili prehrana spiljskog čovjeka je povratak hrani koju su ljudi jeli prije pojave civilizacije, zemljoradnje i tehnologije. Ljudska prehrana tijekom kamenog doba sastojala se velikim dijelom od mesa, masnoća i biljne hrane, uz ograničen udio ugljikohidrata.