Otok nožnog zgloba

Poštovani
prije nekoliko godina počeo mi je oticati zglob na lijevoj nozi, uz njega otiču prsti na rukama, i sve češće očni kapci.
Pokušala sam sama testirati se na celijakiju pomoću kučnog testa krvi, pokazao je negativan rezultat.
Međutim, primijetila sam da otičem kad konzumiram brašno, kolače, čokoladu…
Ukoliko ne konzumiram navedeno sve bude uredu.
Osim oticanja nakon konzumiranja tih namirnica, trbuh mi postaje tvrd, i “salat”, vjerovatno zadržavam vodu. Često imam glavobolje, osjećam, budem malaksala, bezvoljna, umorna.dok takva nisam kada ne unosim navedeno u organizam. Inače imam problema sa zatvorom i nemam redovnu stolicu, ali nakom unosa tih namirnica uglavnom nakon pola sata već moram na wc.
Do sad nisam radila nalaze na celijakiji jer mi je doktor rekao da hrana ne može biti uzročno posljedična veza otoka zgloba.
Sumnjaju na giht, ali posljednji nalazi pokazuju urate u granicama normale. A čak i kad su bili povišeni zglob je oticao nakon unoasa navedenog.
Krvna slika mi je uredu, štitnjača, cirkulacija, a također i s ginekološke strane sve je uredu.
Zanima me vaše mišljenje, može li postojati veza između oticanja i unosa glutena u organizam.
Genetski nemam nikoga u obitelji s celijakijom.
Osim toga radi li se možda samo o intoleranciji na gluten?

Hvala vam unaprijed.

23.7.2020

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,
Ako ste sigurni da su vaši simptomi vezani uz konzumaciju namirnica koje sadrže pšenicu/gluten, napravite pravo testiranje na celijakiju u bolnici koje uključuje serološko testiranje, gastroskopiju s biopsijama te genetske testove. Ako se dijagnostičkom obradom isključi celijakija, moguće je da se radi o intoleranciji na gluten.
U oba slučaja jedini način liječenja je bezglutenska dijeta, s tim da je kod celijakije nužno da dijeta bude vrlo stroga, bez tragova glutena, dok je kod intolerancije glutena moguć nešto ležerniji pristup, no isključuju se sve namirnice koje sadrže gluten.
Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Ljekarništvo

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]

Nutricionizam

Ako imam Chronovu bolest smijem li konzumirati ove namirnice?

Nutricionizam

Upućuju li ovi nalazi na inzulinsku rezistenciju?

Nutricionizam

Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u […]

Nutricionizam

Izbacivanje šećera i škroba jednako je učinkovito za IBS kao i trenutne preporuke

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Sindrom iritabilnog crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS) je skup simptoma koji se javljaju zajedno, uključujući ponavljajuću bol u trbuhu i promjene u pražnjenju crijeva, koje mogu biti proljev, zatvor ili oboje. Kod IBS-a zamjetni su navedeni simptomi bez vidljivih znakova oštećenja ili bolesti u probavnom traktu. Navedeni simptomi su ujedno i najčešći simptomi sindroma […]

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]