Otok nožnog zgloba

Poštovani
prije nekoliko godina počeo mi je oticati zglob na lijevoj nozi, uz njega otiču prsti na rukama, i sve češće očni kapci.
Pokušala sam sama testirati se na celijakiju pomoću kučnog testa krvi, pokazao je negativan rezultat.
Međutim, primijetila sam da otičem kad konzumiram brašno, kolače, čokoladu…
Ukoliko ne konzumiram navedeno sve bude uredu.
Osim oticanja nakon konzumiranja tih namirnica, trbuh mi postaje tvrd, i “salat”, vjerovatno zadržavam vodu. Često imam glavobolje, osjećam, budem malaksala, bezvoljna, umorna.dok takva nisam kada ne unosim navedeno u organizam. Inače imam problema sa zatvorom i nemam redovnu stolicu, ali nakom unosa tih namirnica uglavnom nakon pola sata već moram na wc.
Do sad nisam radila nalaze na celijakiji jer mi je doktor rekao da hrana ne može biti uzročno posljedična veza otoka zgloba.
Sumnjaju na giht, ali posljednji nalazi pokazuju urate u granicama normale. A čak i kad su bili povišeni zglob je oticao nakon unoasa navedenog.
Krvna slika mi je uredu, štitnjača, cirkulacija, a također i s ginekološke strane sve je uredu.
Zanima me vaše mišljenje, može li postojati veza između oticanja i unosa glutena u organizam.
Genetski nemam nikoga u obitelji s celijakijom.
Osim toga radi li se možda samo o intoleranciji na gluten?

Hvala vam unaprijed.

23.7.2020

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,
Ako ste sigurni da su vaši simptomi vezani uz konzumaciju namirnica koje sadrže pšenicu/gluten, napravite pravo testiranje na celijakiju u bolnici koje uključuje serološko testiranje, gastroskopiju s biopsijama te genetske testove. Ako se dijagnostičkom obradom isključi celijakija, moguće je da se radi o intoleranciji na gluten.
U oba slučaja jedini način liječenja je bezglutenska dijeta, s tim da je kod celijakije nužno da dijeta bude vrlo stroga, bez tragova glutena, dok je kod intolerancije glutena moguć nešto ležerniji pristup, no isključuju se sve namirnice koje sadrže gluten.
Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Nutricionizam

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteJedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]