Otok nožnog zgloba

Poštovani
prije nekoliko godina počeo mi je oticati zglob na lijevoj nozi, uz njega otiču prsti na rukama, i sve češće očni kapci.
Pokušala sam sama testirati se na celijakiju pomoću kučnog testa krvi, pokazao je negativan rezultat.
Međutim, primijetila sam da otičem kad konzumiram brašno, kolače, čokoladu…
Ukoliko ne konzumiram navedeno sve bude uredu.
Osim oticanja nakon konzumiranja tih namirnica, trbuh mi postaje tvrd, i “salat”, vjerovatno zadržavam vodu. Često imam glavobolje, osjećam, budem malaksala, bezvoljna, umorna.dok takva nisam kada ne unosim navedeno u organizam. Inače imam problema sa zatvorom i nemam redovnu stolicu, ali nakom unosa tih namirnica uglavnom nakon pola sata već moram na wc.
Do sad nisam radila nalaze na celijakiji jer mi je doktor rekao da hrana ne može biti uzročno posljedična veza otoka zgloba.
Sumnjaju na giht, ali posljednji nalazi pokazuju urate u granicama normale. A čak i kad su bili povišeni zglob je oticao nakon unoasa navedenog.
Krvna slika mi je uredu, štitnjača, cirkulacija, a također i s ginekološke strane sve je uredu.
Zanima me vaše mišljenje, može li postojati veza između oticanja i unosa glutena u organizam.
Genetski nemam nikoga u obitelji s celijakijom.
Osim toga radi li se možda samo o intoleranciji na gluten?

Hvala vam unaprijed.

23.7.2020

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,
Ako ste sigurni da su vaši simptomi vezani uz konzumaciju namirnica koje sadrže pšenicu/gluten, napravite pravo testiranje na celijakiju u bolnici koje uključuje serološko testiranje, gastroskopiju s biopsijama te genetske testove. Ako se dijagnostičkom obradom isključi celijakija, moguće je da se radi o intoleranciji na gluten.
U oba slučaja jedini način liječenja je bezglutenska dijeta, s tim da je kod celijakije nužno da dijeta bude vrlo stroga, bez tragova glutena, dok je kod intolerancije glutena moguć nešto ležerniji pristup, no isključuju se sve namirnice koje sadrže gluten.
Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]