Možete li mi očitati nalaze krvi sa sistematskog pregleda?

Postovani bio sam na sistematskom te dobio nalaz krvi uz napomenu da sve ponovim. Molim Vas misljenje radi li se o ozbiljnijem poremecaju te imam li razloga za paniku i hitnost. Uzv abdomena je bo. Posebnu brigu mi zadaje zeljezo i bilirubin. Da li je to kad se pogledaju i druge vrijednosti nalaza nesto normalno ili je ozbiljan problem. Puno Vam hvala.
HEMATOLOGIJA

Rezultat Jedinica
Referentni
interval
Sedimentacija
eritrocita-1h
2 L mm/3.6 ks 3 – 23
Rezultat Jedinica
Referentni
interval
Eritrociti 5.73 H 4.34 – 5.72
Hemoglobin 171 g/L 138 – 175
Hematokrit 0.499 L/L 0.415 – 0.530
MCV 87.1 fL 83.0 – 97.2
MCH 29.8 pg 27.4 – 33.9
MCHC 343 g/L 320 – 345
RDW 11.6 % 9.0 – 15.0
Trombociti 230 158 – 424
MPV 10.6 H fL 6.8 – 10.4
Rezultat Jedinica
Referentni
interval
Leukociti 6.70 3.4 – 9.7
Neutrofilni granulociti 4.84 2.06 – 6.49
Limfociti 1.07 L 1.19 – 3.35
Monociti 0.70 0.12 – 0.84
Eozinofilni granulociti 0.05 0 – 0.43
Bazofilni granulociti 0.04 0 – 0.06
Neutrofilni granulociti 72 rel % 44 – 72
Limfociti 16 L rel % 20 – 46
Monociti 10 rel % 2 – 12
Eozinofilni granulociti 1 rel % 0 – 7
Bazofilni granulociti 1 rel % 0 – 1
BIOKEMIJSKE PRETRAGE

Rezultat Jedinica
Referentni
interval
(S) Glukoza 5.3 mmol/L 4.4 – 6.4
(S) Bilirubin, ukupni 33 H µmol/L 3 – 20
(S) Kreatinin 82 µmol/L 64 – 104
(S) Urati 332 µmol/L 182 – 403
(S) Aspartat –
aminotransferaza
21 U/L 11 – 38
(S) Alanin –
aminotransferaza
22 U/L 12 – 48
(S) Gama –
glutamiltransferaza
11 U/L 11 – 55
(S) Kolesterol 5.3 H mmol/L preporuka < 5.0 (S) HDL-kolesterol 1.8 mmol/L preporuka > 1.0
(S) LDL-kolesterol 3.1 H mmol/L preporuka < 3.0
(S) Trigliceridi 0.9 mmol/L preporuka < 1.7 (S) Željezo 36 H µmol/L 11 – 32 Rezultat Jedinica Referentni interval Procjena glomerularne filtracije (CKD-EPI) 94 mL/min/ 1.73 m2 G1: > 90
G2: 60 – 89
G3a: 45 – 59
G3b: 30 – 44
G4: 15 – 29
G5: <15
TUMORSKI BILJEZI

Rezultat Jedinica
Referentni
interval
(S) PSA, ukupni 2.19 µg/l 0 – 4.00
KVALITATIVNA ANALIZA MOKRAĆE

Rezultat Jedinica
Referentni
interval
Izgled bistar bistar
Boja žuta svijetlo žuta
pH 5.5 5.0 – 9.0
Specifična težina 1.028 kg/L 1.002 – 1.030
Glukoza norm mmol/L norm (<0.8
mmol/L)
Bilirubin neg 0/neg
Urobilinogen norm µmol/L norm
Ketoni neg mmol/L 0/neg
Eritrociti/Hb neg 0/neg
Proteini neg g/L 0/neg (<0.2 g/L)
Leukocitna esteraza neg 0/neg
Nitriti neg 0/neg

9.9.2024

Odgovara

Petra Puž Britvić, dr. med., specijalist gastroenterolog

Poštovani,

među navedenim nalazima nisam našla nalaz željeza. Što se tiče povišenih vrijednosti bilirubina budući da su jetreni enzimi uredni one su sa velikom vjerojatnošću posljedica prirođenog Gilbertov-og sindroma odnosno nasljednog poremećaja metabolizma bilirubina koji se ne smatra patološkim stanjem i koji neće dovesti do posljedica.

Srdačno,

dr. Puž Britvić

 

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Što znači nalaz biopsije želuca bez prisutnosti H. pylori, ali s blagim reaktivnim promjenama sluznice?

Gastroenterologija ZB (6)

Nadutost i plinovi – kad crijeva govore više nego što bismo htjeli

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKako mikrobiom i prehrana utječu na osjećaj nadutosti – i što je zapravo low FODMAP dijeta? Nadutost i stvaranje plinova spadaju među najčešće probavne tegobe današnjeg čovjeka. Iako su najčešće bezopasne, mogu biti izrazito neugodne, utjecati na samopouzdanje i svakodnevne aktivnosti te ponekad ukazivati na poremećaje ravnoteže u crijevima koji zahtijevaju pažnju. Plinovi u crijevima […]

Gastroenterologija Depositphotos_4537086_L

Probir na rak debelog crijeva – mala gesta koja spašava živote

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteZašto se odazvati, kome je namijenjen program i kako izgleda postupak – sve na jednom mjestu. Rak debelog crijeva i rektuma jedan je od najčešćih oblika zloćudnih bolesti u Hrvatskoj, ali istodobno i jedan od najpreventabilnijih. Upravo zato se provodi nacionalni program probira kojim se nastoji otkriti bolest u ranoj fazi, kada je potpuno izlječiva. […]

Gastroenterologija

Konstipacija – kada je bezazlena, a kada je razlog za brigu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKonstipacija (zatvor) čest je probavni problem koji pogađa ljude svih dobi, ali osobito žene i starije osobe. Procjenjuje se da oko deset posto odraslih osoba u svijetu ima kronične tegobe s konstipacijom, a u starijoj populaciji taj postotak raste i do dvadeset posto. Kod žena je češća nego kod muškaraca, ponajprije zbog hormonalnih promjena, trudnoća […]

Gastroenterologija

Može li osjećaj otežanog disanja i suhoće usta nakon obroka biti povezan sa želucem?

Gastroenterologija

Ljetna prehrana bez mitova: kako sačuvati zdravu probavu u toplim danima

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjetni mjeseci donose promjene u prehrambenim navikama, a to nerijetko utječe i na naš probavni sustav. Često se preporučuje “lagana” hrana jer se vjeruje da probava ljeti radi sporije, no kod zdravih osoba ona funkcionira jednako dobro i u toplim uvjetima. Osjećaj težine nakon obroka zapravo je posljedica prekomjernog unosa masne hrane, nedovoljne hidracije i […]

Gastroenterologija

Sunce i probava: utjecaj vitamina D na bolesti probavnog sustava

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteVitamin D, poznat i kao “sunčev vitamin”, ima ključnu ulogu u metabolizmu kalcija i zdravlju kostiju, no u posljednjih desetak godina sve više se prepoznaje i njegov širi učinak na ljudski organizam, uključujući utjecaj na imunološki sustav i funkciju probavnog trakta. Ljeto, razdoblje godine u kojem se najviše izlažemo suncu, idealna je prilika za razmatranje […]

Gastroenterologija

Toplina i probava: Koliko je važna hidratacija za zdrav crijevni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUtjecaj ljeta na probavni sustavVisoke temperature, pojačano znojenje, više fizičke aktivnosti i promjene u prehrani tijekom ljeta mogu značajno utjecati na rad našeg probavnog sustava. Mnogi ljudi primjećuju tegobe poput zatvora, nadutosti ili usporene probave upravo u toplijim mjesecima, a jedan od ključnih, ali često zanemarenih razloga jest nedovoljan unos tekućine. Probava ne ovisi samo […]