CT abdomena – molim Vaše mišljenje

Poštovani,
uradio sam CT abdomena. Nalaz je uredan osim po jednom pa bi Vas molio da mi ga protumačite. Dakle, navodi se sljedeće: U lijevom bubregu mediokaudalno, u donjoj usni prikaže se ekspazivna NPL lezija veličine 5,5×4,5 cm. NPL lezija je jasno ograničena bez evidentne infiltracije vaskularnih struktura hilusa bubrega. Dorzokranijalno prikaže se cista segmentalno kalficirane stijene veličine 5,3 cm – Bosniak IIF. Parenhimska cista veličine 1,4 cm. Nema patološke mezenterijalne niti retroperitonealne limfadenopatije. Od nalaze krvi jedino su mi lipidi granično povećani u zadnjih 5 godina (kolesterol oko 5-5,5, trigliceridi između 2,3-3,5). Imam urednu stolicu, normalno mokrenje i odlično se osjećam osim što imam 10-15 kg viška. Hvala Vam unaprijed na pomoći i tumačenju.
Lijepi pozdrav

9.9.2024

Odgovara

Petra Puž Britvić, dr. med., specijalist gastroenterolog

Poštovani,

s obzirom na navedeno imate tumor lijevog bubrega koji je ograničena na sam organ. Sa navedenim nalazom nužno je da se što prije javite nadležnom liječniku, a potom i urologu radi planiranja liječenja.

Srdačno,

dr. Puž Britvić

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Sunce i probava: utjecaj vitamina D na bolesti probavnog sustava

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteVitamin D, poznat i kao “sunčev vitamin”, ima ključnu ulogu u metabolizmu kalcija i zdravlju kostiju, no u posljednjih desetak godina sve više se prepoznaje i njegov širi učinak na ljudski organizam, uključujući utjecaj na imunološki sustav i funkciju probavnog trakta. Ljeto, razdoblje godine u kojem se najviše izlažemo suncu, idealna je prilika za razmatranje […]

Gastroenterologija

Na što ukazuju moji nalazi krvi?

Gastroenterologija

Toplina i probava: Koliko je važna hidratacija za zdrav crijevni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUtjecaj ljeta na probavni sustavVisoke temperature, pojačano znojenje, više fizičke aktivnosti i promjene u prehrani tijekom ljeta mogu značajno utjecati na rad našeg probavnog sustava. Mnogi ljudi primjećuju tegobe poput zatvora, nadutosti ili usporene probave upravo u toplijim mjesecima, a jedan od ključnih, ali često zanemarenih razloga jest nedovoljan unos tekućine. Probava ne ovisi samo […]

Gastroenterologija

Silimarin iz sikavice – prirodni saveznik vaše jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSikavica – prirodni saveznik zdravlja jetre Sikavica, poznata i kao mlijeko čička, biljka je koja se već stoljećima koristi kao prirodan saveznik zdravlja jetre. Njezina ljekovita svojstva potječu iz sjemenki koje sadrže silimarin – aktivnu tvar s protuupalnim i antioksidativnim djelovanjem. Silimarin štiti stanice jetre od oštećenja, potiče njihovu obnovu i smanjuje upalu uzrokovanu djelovanjem […]

Gastroenterologija

Uloga probiotika u sindromu iritabilnog crijeva

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSindrom iritabilnog crijeva (SIC) je funkcionalni gastrointestinalni poremećaj koji pogađa značajan broj ljudi diljem svijeta, a karakteriziran je kroničnim ili ponavljajućim simptomima poput bolova u trbuhu, nadutosti, proljeva, zatvora ili njihove izmjene. Iako se ne smatra organskom bolešću, SIC značajno narušava kvalitetu života i često zahtijeva višestruke terapijske pristupe. U posljednjem desetljeću sve se više […]

Gastroenterologija

Primjena probiotika uz antibiotike – kako zaštititi crijeva i spriječiti nuspojave

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Gastroenterologija

Operacija slijepog crijeva – molim Vaše stručno mišljenje

Gastroenterologija

Probiotici – saveznici zdravlja. Što su, kako djeluju i zašto su važni?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU posljednjih nekoliko godina probiotici su postali neizostavan dio razgovora o zdravlju probavnog sustava, imunitetu i općem blagostanju. Probiotici su živi mikroorganizmi, najčešće bakterije i kvasci, koji u odgovarajućim količinama mogu imati blagotvoran učinak na zdravlje domaćina. Najpoznatije probiotičke bakterije pripadaju rodovima Lactobacillus i Bifidobacterium, dok se kvasci poput Saccharomyces boulardii također koriste u probiotičkim […]