Vrijeme čitanja članka: 5 minute U doba kada potrošači imaju sve veće zahtjeve po pitanju nutritivne vrijednosti hrane koju konzumiraju, alga kelp privlači pažnju kao potencijalni dodatak u obitelji „super hrane“. Kelp se smatra bogatim izvorom vitamina i mineralnih tvari pri čemu se posebno ističe jod. Iako je “super hrana” vrlo uspješan pojam u marketingu, nutricionisti ga izbjegavaju, jer je […]
Vrijeme čitanja članka: 3 minute Jeste li znali da borovnice nisu plave boje već crvene? Naime, iako su divlje borovnice prisutne već tisućama godina, a njihov komercijalni uzgoj u Sjevernoj Americi započeo je početkom 20.og stoljeća, tek je ove godine otkriveno kako je izvorna boja borovnica tamno crvena. Otkriveno je kako borovnice na površini ploda, u svrhu zaštite, proizvode prirodni […]
Vrijeme čitanja članka: 4 minute Dolaskom u određene godine, često se otkrivaju kronične bolesti i stanja zbog kojih počinjemo razmišljati o prilagodbama i zdravijem načinu života. Dodaci prehrani koji utječu na srce i krvožilni sustav te mozak su traženi i o njima se puno zna. No postoji još jedan organ koji zahtijeva našu pozornost a često ga zaboravljamo. Oko je […]
Vrijeme čitanja članka: 2 minute Retinoidi su skupina spojeva koji su nastali kao derivat vitamina A. Više od 70 godina primjenjuju se u dermatologiji i opće je poznato kako djeluju na kožu. Zbog otkrivanja strukture retinola 1931. godine, Paul Karrer je dobio Nobelovu nagradu, a desetak godina kasnije retinol je uspješno sintetiziran i ubrzo postao dostupan u komercijalne svrhe. Dugi […]