Probadajući bolovi s desne strane – što da radim?

Poštovani, sinoć pri odlasku na spavanje imala sam sijevajuće probadajuće bolove sa desne rebrene strane. Trajalo je manje od minutu i nakon toga je noć prospavana bez buđenja i boli. Danas u toku smjene oko 11 ujutro se bol ponavlja, ne traje duže od minutu i u intervalima se ponavlja tokom dana učestalije. Opisala bih je kao ubadanje iglom, boli pa stane,boli pa stane. Minuta otprilke boli,pa 20 minuta bez boli. Nemam mučninu, apetit uredan, nemam temperaturu niti ikakve abnormalnosti. Naglasila bih da imam učestalije podrigivanje zadnja 2 tjedna također i dosta dugačko podrigivanje koje mi nije svojstvenom, a plinovi su danas također dosta česti. Ako mi možete dati nekakav savjet i vaše mišljenje. Hvala

13.2.2025

Odgovara

Petra Puž Britvić, dr. med., specijalist gastroenterolog

Poštovana,

S obzirom na opis boli (kratki ubodni bolovi s desne strane ispod rebara, bez drugih izraženih simptoma poput mučnine ili povišene temperature) moguća je različita etiologija od neuralgije, spazma mišića, funkcionalnih tegoba probavne cijevi, pa sve do žučnih kamenaca ili disfunkcije žučne vrećice stoga je najbolje da se javite nadležnom liječniku radi daljnje obrade.

Srdačno,

Petra Puž Britvić, spec. gastroenterologije

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Primjena probiotika uz antibiotike – kako zaštititi crijeva i spriječiti nuspojave

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Gastroenterologija

Na što ukazuju moji nalazi krvi?

Gastroenterologija

Probiotici – saveznici zdravlja. Što su, kako djeluju i zašto su važni?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU posljednjih nekoliko godina probiotici su postali neizostavan dio razgovora o zdravlju probavnog sustava, imunitetu i općem blagostanju. Probiotici su živi mikroorganizmi, najčešće bakterije i kvasci, koji u odgovarajućim količinama mogu imati blagotvoran učinak na zdravlje domaćina. Najpoznatije probiotičke bakterije pripadaju rodovima Lactobacillus i Bifidobacterium, dok se kvasci poput Saccharomyces boulardii također koriste u probiotičkim […]

Gastroenterologija

Mikrobiota: ključ zdravlja cijelog organizma

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjudsko crijevo dom je nevjerojatnoj zajednici mikroorganizama, poznatoj kao crijevna mikrobiota, koja igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja. Procjenjuje se da ljudsko tijelo sadrži oko 100 bilijuna bakterija, što nadmašuje broj ljudskih stanica. Ukupna masa mikrobiote u crijevu iznosi približno 1–2 kilograma. Ova kompleksna zajednica ne samo da pomaže u probavi, već ima dalekosežne učinke […]

Gastroenterologija

Disfagija

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDisfagija odnosno otežano gutanje označava otežan prolazak hrane i tekućine kroz jednjak do želuca, pri čemu taj simptom, a ne samostalna bolest, zahtijeva detaljno ispitivanje kako bi se otkrio uzrok i odredila adekvatna terapija. Među glavnim uzrocima disfagije su suženja jednjaka koja se mogu pojaviti zbog dugotrajnog vraćanja želučane kiseline iz želuca u jednjak (refluks), […]

Gastroenterologija

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB): Kako prepoznati i liječiti?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteGastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je kronično stanje koje nastaje kada se želučani sadržaj vraća u jednjak, uzrokujući neugodne simptome poput žgaravice i regurgitacije. Iako povremeni refluks nije neuobičajen, GERB se dijagnosticira kada simptomi postanu učestali, značajno narušavaju kvalitetu života ili uzrokuju ozbiljne komplikacije, poput ezofagitisa ili Barrettovog jednjaka. GERB se može javiti i bez vidljivih […]

Gastroenterologija

Operacija slijepog crijeva – molim Vaše stručno mišljenje

Gastroenterologija

 Gluten i oboljenja vezana uz primjenu glutena

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKonzumacija glutena danas se često povezuje s različitim gastrointestinalnim tegobama poput nadutosti, bolova u trbuhu, proljeva, zatvora, mučnine i povraćanja. Gluten je bjelančevina prisutna u pšenici, raži, ječmu, zobi i tritikalu, što znači da se nalazi u brojnim prehrambenim proizvodima kao što su pekarski proizvodi, tijesta, gotova i prerađena hrana (poput kobasica, juha, umaka), pićima […]