Tegobe s grlom – molim savjet

Pozdrav, imam pitanje vezano za moje stanje. Naime već skoro 4 mjeseca se borim sa nekom grloboljom, više kao da me nešto grebe prema nosu gore visoko, ili skroz nisko u grlo. Svaki dan drukčije, i ponekad imam osjećaj knedle u grlu. Negdje u 11.mj sam imao upalu pluća koju sam liječio antibioticima. No moje tegobe s grlom nisu prestale i otišao sam privatno otorinolaringolog u koji me poslao na bris grla i utvrdio da imam bakteriju Zlatni stafilokok. Prepisano mi je 10 dana antibiotik Flokloscaccilin i inhalacije sa Deksametazonom. Nakon toga više nisam imal zlatno žuti sekreta no stanje mi se nije poboljšalo pa sam otišao ponovno kod njega, gdje mi je rečeno da više nema bakterije već samo gusta bijela sluz koja se i dalje cijedi kroz grlo koje je i dalje crveno. No nije mi bilo bolje čak se ponovo pojavila za zlatno žuta sluz. Otišao sam ponovo na bris gdje je opet potvrđena ista bakterija. Doktor mi je dao i tablete za želučanu kiselinu koje pijem već više od 3 mjeseca, koje mi ne pomažu i ne mogu shvatiti da li je od hrane ili nije. Molim Vas savjet te što bi bilo dobro napraviti od pretraga i kako da riješim to stanje. Lp

18.3.2025

Odgovara

Petra Puž Britvić, dr. med., specijalist gastroenterolog

Poštovani,

tegobe prema Vašem opisu ne upućuju na gastrointestinalnu patologiju. Da je riječ o refluksom izazvanim tegobama uz prilagodnu prehrane i punu dozu inhibitora protonske pumpe tegobe bi se smirile.

Srdačno,

dr. Puž Britvić

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Gastroenterologija Depositphotos_4537086_L

Probir na rak debelog crijeva – mala gesta koja spašava živote

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteZašto se odazvati, kome je namijenjen program i kako izgleda postupak – sve na jednom mjestu. Rak debelog crijeva i rektuma jedan je od najčešćih oblika zloćudnih bolesti u Hrvatskoj, ali istodobno i jedan od najpreventabilnijih. Upravo zato se provodi nacionalni program probira kojim se nastoji otkriti bolest u ranoj fazi, kada je potpuno izlječiva. […]

Gastroenterologija

Što znači nalaz biopsije želuca bez prisutnosti H. pylori, ali s blagim reaktivnim promjenama sluznice?

Gastroenterologija

Konstipacija – kada je bezazlena, a kada je razlog za brigu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKonstipacija (zatvor) čest je probavni problem koji pogađa ljude svih dobi, ali osobito žene i starije osobe. Procjenjuje se da oko deset posto odraslih osoba u svijetu ima kronične tegobe s konstipacijom, a u starijoj populaciji taj postotak raste i do dvadeset posto. Kod žena je češća nego kod muškaraca, ponajprije zbog hormonalnih promjena, trudnoća […]

Gastroenterologija

Ljetna prehrana bez mitova: kako sačuvati zdravu probavu u toplim danima

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjetni mjeseci donose promjene u prehrambenim navikama, a to nerijetko utječe i na naš probavni sustav. Često se preporučuje “lagana” hrana jer se vjeruje da probava ljeti radi sporije, no kod zdravih osoba ona funkcionira jednako dobro i u toplim uvjetima. Osjećaj težine nakon obroka zapravo je posljedica prekomjernog unosa masne hrane, nedovoljne hidracije i […]

Gastroenterologija

Može li osjećaj otežanog disanja i suhoće usta nakon obroka biti povezan sa želucem?

Gastroenterologija

Sunce i probava: utjecaj vitamina D na bolesti probavnog sustava

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteVitamin D, poznat i kao “sunčev vitamin”, ima ključnu ulogu u metabolizmu kalcija i zdravlju kostiju, no u posljednjih desetak godina sve više se prepoznaje i njegov širi učinak na ljudski organizam, uključujući utjecaj na imunološki sustav i funkciju probavnog trakta. Ljeto, razdoblje godine u kojem se najviše izlažemo suncu, idealna je prilika za razmatranje […]

Gastroenterologija

Toplina i probava: Koliko je važna hidratacija za zdrav crijevni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUtjecaj ljeta na probavni sustavVisoke temperature, pojačano znojenje, više fizičke aktivnosti i promjene u prehrani tijekom ljeta mogu značajno utjecati na rad našeg probavnog sustava. Mnogi ljudi primjećuju tegobe poput zatvora, nadutosti ili usporene probave upravo u toplijim mjesecima, a jedan od ključnih, ali često zanemarenih razloga jest nedovoljan unos tekućine. Probava ne ovisi samo […]

Gastroenterologija

Silimarin iz sikavice – prirodni saveznik vaše jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSikavica – prirodni saveznik zdravlja jetre Sikavica, poznata i kao mlijeko čička, biljka je koja se već stoljećima koristi kao prirodan saveznik zdravlja jetre. Njezina ljekovita svojstva potječu iz sjemenki koje sadrže silimarin – aktivnu tvar s protuupalnim i antioksidativnim djelovanjem. Silimarin štiti stanice jetre od oštećenja, potiče njihovu obnovu i smanjuje upalu uzrokovanu djelovanjem […]