Koje još pretrage trebam napraviti da bi se pronašao uzrok upale crijeva?

Postovani,

Prosle godine u ljeto sam imala dijareju koja nije prestajala dva tjedna. Kalprotektin preko 1000.Zbog takve pojave sam krenula na sve pretrage i analize.Provjera bakterija i parazita i celijakija negativna.Napravljena kolonoskopija sa biopsijom-također negativna.Napravljena enterografija-također nista nije pronadeno. Na kraju svih pretraga nisam dobila nikakvu dijagnozu. Kasnije sam opet isla na provjera kalprotektina koji je bio oko 400. Nakon vise mjeseci (cca 7 mj) sam otisla ponovno na provjeru i kalprotektin mi iznosi 500. Sto se tice opcenito mojeg probavnog sustava,oduvijek imam jako brzu probavu i ne mogu prepoznati od prehrane sto mi smeta jer nekad bude okej,nekad ne. Ne mogu procijeniti koja namirnica iskljucivo uzrokuje proljevase stolice. Molim Vas informaciju mogu li jos koju pretragu osim ovih napraviti kako bi se pronasao uzrok upale u crijevima. Na kolonoskopiji su mi pronadeni hemeroidi 2-stupnja te ponekad imam krvave stolice.

24.6.2024

Odgovara

Petra Puž Britvić, dr. med., specijalist gastroenterolog

Poštovana,

visoke vrijednosti kalprotektina ne moraju isključivo biti vezane uz upalnu bolesti crijeva (visoke vrijednosti dolaze i uz celijakiju, peptičnu ulkusnu bolest, …) stoga će daljnja obrada ovisiti o procjeni Vašeg gastroenterologa a s obzirom na Vaše simptome i do sada učinjenu obradu. Ukoliko postoji potreba za detaljnijom vizualizacijom sluznice tankog crijeva u obzir dolazi endoskopska kapsula.

 

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

 Gluten i oboljenja vezana uz primjenu glutena

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Konzumacija glutena danas se često povezuje s različitim gastrointestinalnim tegobama poput nadutosti, bolova u trbuhu, proljeva, zatvora, mučnine i povraćanja. Gluten je bjelančevina prisutna u pšenici, raži, ječmu, zobi i tritikalu, što znači da se nalazi u brojnim prehrambenim proizvodima kao što su pekarski proizvodi, tijesta, gotova i prerađena hrana (poput kobasica, juha, umaka), pićima […]

Gastroenterologija

 Ciroza jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Ciroza jetre je teška kronična bolest koja nastaje kao posljedica dugotrajnog oštećenja jetrenog tkiva. Ova bolest postupno uništava zdravu jetru, zamjenjujući njezine funkcionalne stanice ožiljnim tkivom. Kako je jetra jedan od najvažnijih organa u tijelu, oštećenje njenog tkiva može imati ozbiljne posljedice po zdravlje. Ciroza se razvija polako i često bez simptoma u početku, ali […]

Gastroenterologija

Kašasta stolica – o čemu se tu radi?

Gastroenterologija

Akutna upala gušterače

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Akutna upala gušterače, poznata i kao akutni pankreatitis, predstavlja naglo nastalu upalu gušterače koja se očituje jakim bolovima u gornjem dijelu trbuha, a koja može rezultirati ozbiljnim lokalnim i sistemskim komplikacijama. Ova bolest se može kretati od blagog, samoograničavajućeg oblika do teškog, životno ugrožavajućeg stanja. Uzroci akutnog pankreatitisa su mnogobrojni, a najčešći su: žučni kamenci, […]

Gastroenterologija

Molim Vas pojašnjenje ph nalaza

Gastroenterologija

Sindrom iritabilnog crijeva

Vrijeme čitanja članka: < 1 minuta Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) predstavlja kompleksni funkcionalni poremećaj gastrointestinalnog trakta koji često izaziva abdominalne bolove i promjene u pražnjenju crijeva. Iako se često javlja, IBS ostaje bolest nepoznate etiologije, što je izazvalo potrebu za istraživanjem fiziologije crijevnog neurološkog sustava, odnosa između crijeva i središnjeg živčanog sustava te uloge mikrobiote. Prema Rimskim IV kriterijima, IBS se […]

Gastroenterologija

Peptička ulkusna bolest

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Peptička ulkusna bolest želuca i dvanaesnika relativno je česta gastrointestinalna bolest. Incidencija varira ovisno o regiji i socioekonomskim čimbenicima, ali je općenito visoka. Peptička ulkusna se bolest, za sada iz nepoznatog razloga, javlja se najčešće u proljeće i jesen. Glavni faktori koji pridonose razvoju peptičke ulkusne bolesti uključuju infekciju bakterijom Helicobacter pylori, dugotrajnu uporabu nesteroidnih […]

Gastroenterologija

Dispepsija

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Dispepsija je česti poremećaj gornjeg dijela probavnog sustava koji je karakteriziran bolovima u gornjem dijelu trbuha u vidu pečenja ili nelagode koji mogu biti praćeni osjećajem rane sitosti, punoće u gornjem dijelu trbuha koja se javlja nakon obroka, nadutošću, podrigivanjem, mučninom. Vrlo često zbog intenziteta navedenih simptoma dolazi i do samanjenja apetita. Dispepsija iako nije […]