zeludac

najvjerojatnije sam dosla do kronicnog gastritisa do sad sam pila biljne cajeve i bilo je sve uredu sad ih vec neko vrijeme ne pijem nego samo peptoran i prehrana mi se svodi na dvopek i malo pik sunke nesto drugo da pojedem dize mi se zeludac bila sam na gastroskopiji hvala nikad vise probala sam i druge cajeve melisa kadulja itd. sad sam napuhana podbuhla kilaza mi je malo skocila jer jedem neredovito.ako pojedem bilo sto sto ima cokoladu ili kakao smjesu dobijem proljev pomozite kako da zivim ovako♥.imam 40 godina a sa zelucem se mucim od moje 25 i vise mi je dosta stalno sam gladna jer ne smjem nista jesti pomozite hvala

7.12.2016

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Postovana,

Preporučila bih Vam da se svakako javite vašem gastroenterologu radi usklađivanja terapije i eventualno dodatnih pretraga. Što se tiče prehrane, u nastavku su neke temeljne smjernice, a ako želite možete se javiti na Odjel za kliničku prehranu KBC Zagreb i dogovoriti Vaš termin za savjetovanje.

–        Preporuča se tijekom dana hranu rasporediti u brojne manje obroke, a izbjegavati obilne obroke

–        Svaki zalogaj valja prožvakati najmanje 10 puta

–        Uzdignuto uzglavlje kreveta i spavanje i poluležećem položaju kao i ležanje na desnom boku onemogućava povratak sadržaja želuca u jednjak

–        Za ublažavanje simptoma žgaravice preporuča se unos badema i proizvoda od cjelovitih žitarica poput integralnog kruha, riže i tjestenine

–        Žvakanje gume za žvakanje stimulira stvaranje više sline koja sadrži neutralizirajuće bikarbonate te potiče gutanje što može ublažiti simptome bolesti

–        Probavu obroka koji sadrži masti i proteine može olakšati unos mješavine probavnih enzima poput lipaze, amilaze i proteaze kao i papaina i bromelaina iz papaje i ananasa u obliku dodatka prehrani

–        Izbjegavati izrazito masnu i slatku hranu te konzumirati hranu ugrijanu na sobnoj temperaturi

–        Izbjegavati hranu koja nadražuje jednjak poput citrusa, rajčice i proizvoda od rajčice i jakih začina

–        Izbjegavati hranu koja stimulira lučenje želučane kiseline poput alkoholnih pića, kave i gaziranih napitaka, no dozvoljen je unos manje količine piva ukoliko nije došlo do oštećenja jednjaka

–        Izbjegavati hranu koja pogoduju pojavi refluksa smanjujući pritisak na donjem dijelu ezofagealnog sfinktera poput masne hrane, čokolade, peperminta i svježeg luka kao i pušenje, no dozvoljeno je povremeno unositi manje količine češnjaka

–        Višak kilograma poglavito onaj koji se očituje na području abdomena doprinosi povratu kiseline u jednjak stoga se preporuča održavati adekvatnu tjelesnu masu

–        Preporuča se izbjegavati nošenje pretijesne odjeće

–        Nakon obroka 2 do 3 sata izbjegavati ležanje i saginjanje  

–        Uz obrok izbjegavati unos tekućine koja razrjeđuje želučane sokove i otežava probavu, a tekućinu piti pola sata prije obroka i 2 sata nakon

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]

Nutricionizam

Prehrana za sniženje krvnog tlaka i bolje zdravlje bubrega i srca

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Unatoč stalnim naporima da se poboljša liječenje hipertenzije i smanje njezini štetni ishodi farmakološkim strategijama, kronična bubrežna bolest povezana s hipertenzijom i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti rastu. Srčana bolest je glavni uzrok smrti kod osoba s kroničnom bubrežnom bolešću. Stručnjaci preporučuju da voće i povrće budu temeljni dio liječenja osoba s povišenim krvnim tlakom. Prehrana […]

Nutricionizam

Paleo dijeta – je li zaista bez rizika?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Paleolitička prehrana je moderna interpretacija prehrane koju su ljudi konzumirali tijekom paleolitičkog ili “starijeg kamenog doba”. Ovo razdoblje, prije otprilike 2,5 milijuna godina, bilo je značajno zbog anatomskih i fizioloških promjena koje su se događale kod ljudi dok su se prilagođavali klimatskim promjenama, naučili kuhati meso koristeći vatru i počeli koristiti kamene alate za bolji […]

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Ima li smisla uvrstiti alge u prehranu?

Vrijeme čitanja članka: 5 minute U doba kada potrošači imaju sve veće zahtjeve po pitanju nutritivne vrijednosti hrane koju konzumiraju, alga kelp privlači pažnju kao potencijalni dodatak u obitelji „super hrane“. Kelp se smatra bogatim izvorom vitamina i mineralnih tvari pri čemu se posebno ističe jod. Iako je  “super hrana” vrlo uspješan pojam u marketingu, nutricionisti ga izbjegavaju, jer je […]

Nutricionizam

Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama Ništa toliko ne podsjeća na djetinjstvo kao pohane tikvice koje bi nam mame, bez obzira na razinu žive na termometru, brižno pripremile za najslasniji ljetni ručak. Jeste li znali da, iako ih smatramo povrćem, tikvice su zapravo botanički klasificirane kao voće? Nekoliko crtica o tikvicama Tikvica, […]

Nutricionizam

Zašto je borovnice najbolje jesti poslije ručka i koliko ih je potrebno pojesti za dobro zdravlje

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Jeste li znali da borovnice nisu plave boje već crvene? Naime, iako su divlje borovnice prisutne već tisućama godina, a njihov komercijalni uzgoj u Sjevernoj Americi započeo je početkom 20.og stoljeća, tek je ove godine otkriveno kako je izvorna boja borovnica tamno crvena. Otkriveno je kako borovnice  na površini ploda, u svrhu zaštite, proizvode prirodni […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?