Osjetljiva sam na gluten, što dalje?
Poštovani, imala sam konstantne probavne smetnje (proljev/zatvor, nadutost, kruljenje u zelucu i crijevima) koji su nestali otkako sam izbacila gluten iz prehrane i sada je sve u redu. Zanima me da li bih se trebala testirati na celijakiju i ukoliko da, koliku kolicinu glutena trebam vratiti u prehranu prije pretraga i koliko dugo kako bi nalazi bili vazeci? Hvala!
18.1.2021
Odgovara
prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnicaPoštovana,
Potrebno je uvesti barem 3g glutena kroz 2 tjedna (to bi bilo 2/3 kriške kruha) dnevno ili poželjno 10 g glutena tijekom 6-8 tjedana – odnosno 4 kriške kruha dnevno. Ovisno je o subjektivnoj podnošljivosti, vrsti poremećaja na koju se sumnja i težini simptoma koji se javljaju kod vas.
Srdačan pozdrav!
Vaše pitanje je odgovoreno.