Omega 3 Masne kiseline i trudnoća

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Trudnoća je razdoblje u životu svake žene kada se najviše brine o zdravoj prehrani, a svaka trudnica sigurno pita svog ginekologa što bi trebala jesti da njeno dijete započne što zdraviji život kada dođe na svijet.

Znanstvenim istraživanjima sve se više šire spoznaje o zdravoj prehrani u trudnoći i jedno od možda najvažnijih spoznaja iz ovog područja je zasigurno uloga omega-3 masnih kiselina na zdravlje trudnice i djeteta. 

Omega-3 masne kiseline su dugolančane višestrukonezasićene masne kiseline, koji su neophodne za rast i razvoj čovjeka, ali ljudi nemaju mogućnost endogene sinteze stoga ih moramo unositi hranom, obično ribljim uljem. U trudnoći obično je prisutan deficit unosa ovih masnih kiselina, jer trudnice obično ne konzumiraju plavu ribu u trudnoći koje su bogati izvor omega-3 masnih kiselina, zbog straha od unosa toksina i žive u organizam putem ribe. Tako žene sa već osiromašenim zalihama, uloze u drugu trudnoću što sve povećava nedostatak i rezerve omega-3 masnih kiselina su sve manje.
Nedostatak ovog esencijalnog nutrijenta je važan, jer su omega-3 masne kiseline ključna komponenta potrebna za neurološki i rani vidni razvoj bebe. 60% moždanog tkiva  se sastoji od lipida, od čega 20% ukupnih masnih kiselina mozga čine omega-3 masne kiseline. Znanstvene studije su dokazale da dodavanje omega-3 masnih kiselina u prehranu tijekom trudnoće, poboljšavaju vidne i kognitivne funkcije kod djeteta, a učinak je vidljiv do 4. godine života.

Omega-3 masne kiseline imaju pozitivan učinak i na samu trudnoću. Jedna od najopasnijih komplikacija u trudnoći je preeklampsija, također poznata kao toksemija, koja se javlja kod 5-10% svih trudnoća. Preeklampsija je vodeći uzrok majčinog mortaliteta, prijevremenog poroda, zaostajanja u fetalnom razvoju te perinatalnog mortaliteta. Žene sa smanjenim zalihama omega-3 masnih kiselina imaju povečani rizik od razvoja pre-eklampsije, stoga je u tijeku niz istraživanja koliko omega-3 masen kiseline smanjuju rizik od preeklampsije.  Sve je važnija uloga omega-3 masnih kiselina u prevenciji prijevremenog poroda. Poznato je da žene sa nižom količinom ovih masnih kiselina imaju veći rizik za prijevremeni porod, a dodatkom ovih masnih kiselina svakodnevnoj prehrani mogu se smanjiti ove katastrofične komplikacije trudnoće. Znanstvene studije su pokazale da omega-3 masne kiseline smanjuju rizik za postpartalnu depresiju, kao što je odavno poznat njihov dobar učinak u prevenciji srčanih bolesti.

Nasreću, danas postoje jednostavni načini kako nadomjestiti dnevne potrebe i popuniti rezerve u slučaju deficita ovih esencijalno važnih masnih kiselina. Jedan od načina je jesti veću količinu ribe, ali često strah od mogućeg unosa žive ovim putem, nas spriječava da nezasićene masne kiseline unosimo ribom, posebno u trudnoći kada je strah od unosa toksina iz okoliša veći nego ikada u životu. Američka agencija za lijekove i hranu (FDA) čak preporučuje smanjeni unos ribe u trudnoći zbog navedenih razloga, jer su zagađenja okoliša sve veća. Bogati izvori omega-3 masnih kiselina su tuna i morski pas, ali njihova konzumacija se ne smatra sigurnom u trudnoći. Živa je jaki neuralni toksin, te može biti odgovorna za oštećenje djetetovog mozga i zaostajanje u neurološkom razvoju, a djeca u razvoju su posebna osjetljiva za ove vrste otrova. Mnogo sigurniji načini unosa ribljeg ulja i nezasićenih masnih kiselina  su kapsule omega-3 masnih kiselina, sigurne za konzumaciju, bez opasnosti od unosa žive, koje se mogu kupiti u našim ljekarnama. Omega-3 masne kiseline mogu biti i dodatak multivitaminskoj tableti, ali ih je najbolje unositi same kako bi zadovoljili dnevne potrebe organizma za omega-3 masnim kiselina koje su povečane u trudnoći te popunili deficit u rezervama.
Danas na američkom tržištu postoje posebni oblici omega-3 masnih kiselina koji su namjenjeni djeci. Tijekom dojenja se također preporuča uzimanje nadomjestaka ovih masnih kiselina kako bi ove esencijalne nutrijente konzumirali i dojenčad putem majčinog mlijeka.

Sve je veći broj studija o ulozi omega-3 masnih kiselina na zdravlje majke i bebe tijekom trudnoće i nakon poroda, svi povoljni učinci će biti poznati kroz par godina. Jer omega-3 masne kiseline mogu biti izuzetno važan  esencijalni nutrijent i dodatak prehrani u trudnoći, a koji su svi povoljni učinci na zdravlje majke i  djeteta pokazati će vrijeme i sve veći broj znanstvenih istraživanja.
Do tada tijekom trudnoće i dojenja konzumirajmo omega-3 masne kiseline u obliku kapsula kao MAXI OMEGA-3 !!!

1. Judge MP, Harel O, Lammi-Keefe CJ. A docosahexaenoic acid-functional food during pregnancy benefits infant visual acuity at four but not six months of age. Lipids. 2007 Mar;42(2):117-22.
2. Koletzko B, Larqué E, Demmelmair H. Placental transfer of long-chain polyunsaturated fatty acids (LC-PUFA). J Perinat Med. 2007;35 Suppl 1:S5-11. Review.
3. Hadders-Algra M, Bouwstra H, van Goor SA, Dijck-Brouwer DA, Muskiet FA.Prenatal and early postnatal fatty acid status and neurodevelopmental outcome. J Perinat Med. 2007;35 Suppl 1:S28-34. Review.
4. Secher NJ. Does fish oil prevent preterm birth? J Perinat Med. 2007;35 Suppl 1:S25-7. Review.
5. Hösli I, Zanetti-Daellenbach R, Holzgreve W, Lapaire O.Role of omega 3-fatty acids and multivitamins in gestation. J Perinat Med. 2007;35 Suppl 1:S19-24. Review.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Trudnoća

Možete li mi pojasniti nalaz za Hepatitis B?

Zdravlje kože

Zdravlje kože i prehrana – kako hrana utječe na vašu kožu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Na kožu, kao na najveći organ, snažno djeluje način na koji se hranimo i što unosimo u svoje tijelo. Užurbani način života često ne ostavlja dovoljno vremena za pripremu redovitih obroka, a i kvalitetne namirnice sve su skuplje i mnogima nedostižne. Visoko na rang ljestvici omiljenih obroka su slatkiši, prerađena hrana, pekarski proizvodi, alkohol, slatki […]

Trudnoća

Uloga posteljice u trudnoći

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Placenta ili posteljica je organ koji nastaje u trudnoći i tijekom trudnoće vrši vrlo važnu ulogu. Normalan razvoj posteljice je preduvjet normalnog razvoja trudnoće u našoj vrsti Homo sapiens (umni čovjek). U prilog tome govori podatak da oko 65 % zametaka propada u razdoblju kada nije moguće otkriti trudnoću. Kako u ranom razdoblju trudnoće, tako […]

Vitamin E

Ima li smisla uvrstiti alge u prehranu?

Vrijeme čitanja članka: 5 minute U doba kada potrošači imaju sve veće zahtjeve po pitanju nutritivne vrijednosti hrane koju konzumiraju, alga kelp privlači pažnju kao potencijalni dodatak u obitelji „super hrane“. Kelp se smatra bogatim izvorom vitamina i mineralnih tvari pri čemu se posebno ističe jod. Iako je  “super hrana” vrlo uspješan pojam u marketingu, nutricionisti ga izbjegavaju, jer je […]

Dijabetes

Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama Ništa toliko ne podsjeća na djetinjstvo kao pohane tikvice koje bi nam mame, bez obzira na razinu žive na termometru, brižno pripremile za najslasniji ljetni ručak. Jeste li znali da, iako ih smatramo povrćem, tikvice su zapravo botanički klasificirane kao voće? Nekoliko crtica o tikvicama Tikvica, […]

Trudnoća

Trudnoća, PAPA test i postmenupauza

Iz iste kategorije

Ginekologija

Ima li potrebe za kontracepcijom?

Ginekologija

Placenta praevia – dijagnostika i liječenje

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Osnovni simptom nisko nasjele posteljice je krvarenje, najčešće u drugoj polovici trudnoće. No, svako krvarenje potkraj drugog i početkom trećeg tromjesečja trudnoće ne znači da je u pitanju nisko nasjela posteljica, ona samo sudjeluje u 20 % slučajeva. Najčešće je krvarenje nepoznatog uzroka (u 45% slučajeva), potom aburpcija (odljuštenje) posteljice u 30 % slučajeva. Ostali […]

Ginekologija

Placenta praevia

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Što je placenta praevia? Kada se placentacija i razvoj posteljice smjesti na donjem djelu maternice (donji uterini segment) te se tako posteljica nalazi između vrata maternice i ploda. Tako da zapravo blokira ili možemo reći sprječava rađanje djeteta. Takvo smještena posteljica može potpuno ili djelomično prekrivati donji uterini segment. Razlikujemo četiri stupnja: Pojavnost nasjele posteljice […]

Ginekologija

Ventrikulomegalija

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Ventrukulomegalija je proširenje lateralnih moždanih komora. Obično se dijagnosticira na rutinskom ultrazvučnom pregledu (fetal anomaly scan) od 18 do 22 tjedna gestacije, a učestalost pojavnosti je 1-2 na 1000 trudnoća. Ventrikulomegalija se uočava u poprečnom presjeku fetalne glavice koji je iznad razine presjeka gdje se mjeri biparijetalni promjer. Proširenje najčešće započinje u području stražnjih rogova […]

Ginekologija

Malformacije središnjeg živčanog sustava fetusa

Vrijeme čitanja članka: 2 minute AKRANIJA je poremećaj u razvoju kostiju glave u fetusa. Poremećaj u razvoju plosnatih kostiju lubanje (neurokranija) – odsustvo svoda lubanje. Kosti neurokranija, odnosno plosnate kosti lubanje počinju sa osifikacijom (okoštavanjem) već potkraj prvog tromjesečja, tako da tada postaju vidljive, odnosno dostupne ultrazvučnoj dijagnostici. Ako se u tom gestacijskom dobu ultrazvukom ne vidi okoštala lubanja, postavlja […]

Ginekologija

Je li potrebna operacija jajnika i maternice?

Ginekologija

Ciste korioidnog pleksusa fetusa u trudnoći (CPC)

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Korioidni pleksus (latinski- plexus chorioideus), sastoje se od spleta krvnih žila koje su obložene ependimom, on oblaže krvne žile poput resica. Korioidni pleksus proizvodi cerebrospinalnu tekućinu. Ta tekućina oblaže mozak i kralježničku moždinu i struji kroz moždane komore. U čovjeka se u likvorskim prostorima nalazi 100 do 150 ml likvora. Tijekom 6-8 sati prosječno se […]

Ginekologija

Probiotici i rak vrata maternice

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Anaerobne bakterije koje žive u rodnici te laktobacili, L.crispatus, L. gasseri i L. jensenii proizvode mliječnu kiselinu i H2O2 i tako stvaraju pH od 3,8 do 4,5. Tim se postiže kisela sredine koja služi kao zaštitni faktor i pridonosi zdravlju sluznice. Takav nizak pH, odnosno kisela sredina rodnice onemogućuje i sprječava rast drugih vrsta bakterija […]